Sanctus Sepulcretum

2015. december 08. 09:38 - Otyep

Köln - Szent Orsolya bazilika

Köln igazi európai nagyváros, számos történelmi és művészeti látnivalóval – gondoljunk csak a világhírű dómjára vagy más egyéb gótikus csodájára, amelyeket még listába foglalni is nehéz. Az egyik ilyen „csoda” azonban nem csak gyönyörű építészeti megoldásaival, hanem a belső tartalmával is lenyűgözi – vagy inkább elborzasztja – a látogatóját. Ez a hely pedig nem más, mint a kölni Szent Orsolya bazilika, illetve annak osszáriuma, az ún. arany szoba.

arany_szoba4.jpgEnnek a helyiségnek a falait ugyanis körös körül csontok és koponyák szabályosan – hol vonalakba, köralakba, hol meg latin feliratokba – elrendezett tömege borítja. A legenda úgy tartja, hogy az itt található csontok, annak a mintegy 11 000 hajadonnak a maradványai, akiket állítólag a hunok mészároltak le a Catalaunumi csata idején; valamint a szóbeszéd úgy tartja, hogy valahol itt található a középkori német nyelvterületeken igen népszerű szent, Szent Orsolya ereklyéi is – az, akiről egyébként az épület a nevét is kapta. Habár az eredeti történet mindössze 11 hajadonról mesél, mégis amikor 1155-ben, egy hatalmas tömegsírban megtalálták a mai is látható csonthalmot, a legenda megváltozott, s a szám 11-ről 11 000-re ugrott; ez azonban korántsem pontos mennyiségi adat, sokkal inkább csak határértékként szolgál.

Érdemes még megemlíteni a szobában található, gótikus ereklyetartókban elhelyezett koponyagyűjteményt, és a német ötvösművészetet dicsérő hermákat is. Ha tehetjük, semmiképp’ ne hagyjuk ki!

arany_szoba.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tafofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr978148202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Sanctus Sepulcretum
süti beállítások módosítása