Sanctus Sepulcretum

2015. október 25. 15:51 - Otyep

Stull temető

Az amerikai Kansas államban található egy kisváros, bizonyos Stull, amelyet annak temetője tett világhírűvé, megmagyarázhatatlan városi legendái, paranormális jelenségei, illetve állítólagos sátánista tevékenységei okán. Ezeknek a rémhíreknek köszönhetően el is terjedt a szóbeszéd, hogy a Stull temető nem más, mint az egyik a Pokol hét kapuja közül. Nézzünk egy kicsit jobban utána a történetnek.

stullcemetery.jpgMagát a települést a XIX. század második felében alapították – főként német telepesek – és egy helyi postamesterről, Silvester Stullról nevezték el 1899-ben. Ezt követően, nemsokára a közeli Emmanuel Hillen meg is nyitották a helyi temetőt, benne pedig 1913-ban felépítettek – méghozzá állítólag a Pokol egyik lejárata fölött – egy egyszerű kis templomot, amely sajnos ma már romokban hever – mégis ez az épület adja a helyi legendák alapjait. A történetek szerint ugyanis itt, a sírkertben jelent meg először a sátán, a maga teljes valójában – egy éven belül két alkalommal is, a tavaszi napéjegyenlőség és Halloween idején. Emellett furcsa láthatatlan elkövetőktől származó támadásokról és még furcsább kopogó zajokról mesélt több szemtanú is. Később pedig, ahogy egyre nagyobb visszhangot kaptak az események, annál többen lettek kíváncsiak a temetőre, olyannyira hogy 1978. március 20-a óta szinte minden fontosabb okkult napon emberek százai virrasztanak a temetőben – rendőri felügyelet mellett – várva a sátán felbukkanását. Az őrület elszabadult, innentől kezdve ugyanis egyre több rémtörténet kapott szárnyra, s mind több sátánimádó jelent meg a településen, egyre inkább feszélyezve a kisváros légkörét.

nevtelen_2.jpgEgy későbbi, elég bizarr legenda szerint például, az ördög nemcsak hogy megjelent, de gyereket is nemezett, azonban a „deformált” csecsemő egy pár napon belül meghalt. Maradványait állítólag itt, a Stull kertben temették el. Többen állították, azt is, hogy sikerült ennek a gyereknek a szellemét lefényképezni. Egy másik későbbi történet szerint viszont a sátán egy itt eltemetett boszorkányt látogat meg, a már említett napokon – furcsamód egyébként tényleg található egy „Wittich” feliratú rejtélyes sírkő a templom közelében – valószínűleg ez a kő adja a szóbeszéd magvát. E mellett pedig egyesek össze is kötik a két történetet, miszerint a sátán gyermekét ez a bizonyos boszorkány szülte.

Az elmúlt negyven év során többen is vállalkoztak a rejtélyes események és a történetek mögött húzódó valóság kiderítésére, ám a kutatások során több kérdés merült fel, mint amennyire választ kaptak. Egy hasonló megmagyarázhatatlan rejtély a templom pusztulása is: 2002. március 29-én, nagypéntek napján egész egyszerűen összeomlott. Próbálták ugyan a sátánisták nyakába varrni az esetet, illetve azzal magyarázni, hogy az öregség okozta a pusztulást, ám megnyugtató válasz ebben a kérdésben sem született.

Ellenben tény, hogy ez és az ehhez hasonló apró titkok tartják életben a Stull-legendáriumot, valamint ezek alapján vált a temető mára már a világ egyik legfélelmetesebb és legrejtélyesebb helyévé, egyes szubkultúrák számára pedig igazi zarándokhellyé. Olyannyira kísérteties, hogy a filmkészítők is egyre több lehetőséget látnak benne: a 2013-as Nothing left to fear (Nincs mitől félned) című horrorfilmet például a sírkerthez kapcsoló legendák és események ihlették.

stull31.jpg

stull_2.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tafofilia.blog.hu/api/trackback/id/tr188020349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Sanctus Sepulcretum
süti beállítások módosítása